Herengeuren

Geuren van de natuur in parfum

veranda-aluminium

In parfum zitten zogenaamde geurstoffen. Eenvoudig gezegd kun je deze geurstoffen ook weer in verschillende soorten onderverdelen: aromachemicaliën, etherische olie en andere geurende plantenextracten zoals bijvoorbeeld tincturen. Hier gaan we eens dieper in op de geuren van de natuur die er in een parfum zijn verwerkt. 

Wat een parfumgeur met je doet 

Wat het zo interessant maakt bij een parfum is dat de geuren van de natuur, zo’n bijzondere uitwerking hebben op de beleving die iemand ervaart. Het is dan ook opmerkelijk hoe speciaal een bepaalde geur voor iemand kan zijn. Dat komt niet alleen omdat bepaalde geuren een universeel gevoel kunnen oproepen, het kan ook zijn dat er voor iemand speciale herinneringen aan kleven. Dit zorgt ervoor dat de beleving erg intens voor iemand kan zijn. Dit kan zowel met niet fijne als juist hele fijne gebeurtenissen gebeuren.  

De universele beleving 

Het kan zijn dat een bepaalde geur dus een hele specifieke snaar kan raken in iemands beleving. Maar er zijn zeker wel enige algemeenheden te ontdekken, als het aankomt op de geuren vanuit de natuur die in parfum worden gebruikt. Zo komt het bijvoorbeeld bij veel mensen voor dat lavendel zorgt voor een bepaalde rust. Dat is zelfs door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Zo draagt de geur van lavendel bijvoorbeeld bij aan het sneller verlagen van de hartslag nadat deze was verhoogd door een inspanning. 

De geur van de zomer op de veranda van aluminium 

Wat voor de geur van de natuur ook van belang is, is de omgeving. Zo bouwen we als mens ook een geheugen op voor geuren. Bij een dennengeur ruik je als het ware ook het bos. En als je heerlijk op de veranda van aluminium in huis bent en er heerlijk geurende bloemen te ruiken zijn, zul je wellicht nog meer een zomers buitengevoel ervaren. Ondank dat het weer wat minder is. 

aluminium-veranda

Verleden met geuren van dieren 

Vroeger werden er in parfum ook diverse dierlijke geurstoffen gebruikt. Tegenwoordig, is er steeds meer aandacht voor vegan producten en zijn deze in minder parfums te vinden dan voorheen. Dierlijke geuren die veel voorkwamen zijn bijvoorbeeld de geuren muskus, ambergris en civet. 

Geïnteresseerd in meer artikelen? Lees dan eens over ‘Kledingkast winterklaar maken‘.

author-avatar

About Diederik Landers

Als huidspecialist heb ik mijn leven gewijd aan schoonheid en verzorging. Van opleiding tot het opbouwen van een carrière in een gerenommeerde kliniek en het delen van mijn kennis via een blog, heb ik me altijd ingezet voor de beste huidverzorging. Mijn pad, vol uitdagingen en overwinningen, dient als inspiratie voor anderen om de waarde van huidverzorging en schoonheid te erkennen.