Damesgeuren, Herengeuren

Welk parfum past bij mij?

welke parfum past bij mij

Tegenwoordig is het aanbod aan parfum oneindig. Er zijn tal van redenen waarom mensen parfums dragen, maar uiteindelijk komt het op de volgende punten neer: geluk, aantrekkelijkheid en hygiëne. Als we lekker ruiken voelen we ons namelijk gelukkiger, aantrekkelijker en geeft ons het gevoel ‘schoon’ te zijn. Zelf sta je ook liever naast iemand die lekker ruikt, dan iemand met een slechte hygiëne. Het dragen van parfum geeft je zelfvertrouwen een boost, máár brengt ook herinneringen naar boven. Onze zintuigen zijn namelijk sterk aan elkaar verbonden. Dit zijn allemaal redenen om een lekker ruikend parfum te kopen. Maar hoe weet je nou wat een lekker parfum is? En welke parfum past bij mij? In deze blog leggen wij je uit waar je moet beginnen bij een parfum kiezen.

Begin bij de basis

Om te bepalen welke geur het beste bij je past, moet je eerst weten hoe een parfum is opgebouwd. Een geur bestaat uit drie verschillende noten die ieder een eigen kenmerk hebben. De opbouw kan per parfum enorm verschillen. De drie verschillende noten zijn:

  1. Topnoten: Met deze noten maak je kennis als je het parfum opspuit. Dit zijn de aroma’s die je als eerst ruikt. In het begin is het vaak intens, maar neemt af na ongeveer een half uur. De meest voorkomende topnoten zijn critrusachtige, kruidige en aromatische tonen.
  2. Hartnoten: Zoals de naam al doet vermoeden, dit is het hart van het parfum. Deze noten blijven het langs hangen. Het vormt als het ware de overgang tussen de topnoot en de basisnoot. Wacht dus zeker tot de hartnoot om te bepalen of je een geur lekker vindt ruiken of niet.
  3. Basisnoot: Basisnoten zijn geurtjes die uren op je huid tot soms zelfs dagen op je kleding te ruiken zijn. Basisnoten zorgen dan ook voor een herinnering.

Welke geurfamilie past bij mij?

Nu je meer weet over de opbouw van de geuren, kun je beter beoordelen welke geur je voorkeur heeft. Want ondanks dat veel mensen geuren ingewikkeld vinden, zijn er uiteindelijk maar vier geurfamilies, namelijk:

  1. Bloemige parfums: Bloemige geuren worden meestal gezien als vrouwengeurtjes, maar niets is minder waar. In genoeg herengeuren zijn ook bloemengeuren verwerkt. Bloemige parfums zijn wat zoeter en poederige geuren die vaak gelinkt worden aan verleiding, romantiek en passie.
  2. Frisse (en fruitige) parfums: Dit type parfums staan erom bekend zich snel te verspreiden naar je omgeving. Bloemige en frisse parfums zijn beide ideaal voor het hele jaar door, maar zeker tijdens warme zomermaanden. Frisse en fruitige parfums zijn heerlijk licht en omdat ze elke dag geschikt zijn ook erg verslavend.
  3. Kruidige parfums: Kruidige, ook wel oriëntaalse parfums staan bekend als zwaardere en sensuele geuren. Vaak bevatten ze een melange van oriëntaalse harsen, weelderige bloemen, musk en vanille. Als je van deze warme geuren houdt, dan is het zeker iets voor jou!
  4. Houtachtige parfums: In de meeste gevallen zijn dit soort geuren unisex. Ze zijn warm, puur en mysterieus. Vaak bevatten ze ingrediënten als sandelhout, cederhout en musk.

Histocompatibility complex

We willen je zeker niet afschrikken met dit lastige woord, maar het is wel belangrijk om aan te kaarten. Histocompatibility complex, afgekort MHC, staat voor je genen die het immuunsysteem uitzoeken. Bij het vinden van onze partner, gebruik je veel meer zintuigen dan je denkt. We zoeken namelijk iemand uit die andere MHC genen heeft dan jij. Het zou namelijk betekenen dat een nakomeling er beter voor zou staan, dan wanneer we hier niet op zouden letten. In ieder geval een flink stuk biologie dus. Maar deze genen zijn dus ook de reden waarom je een parfum op iemand anders lekker vindt ruiken en op jezelf juist niet.

Testen van parfum

Het komt er dus op neer dat je altijd een parfum moet testen op de huid. Een geur heeft de warmte van je huid nodig om tot leven te komen. Let wel op: je kunt niet meer dan drie geuren per keer proberen. Bij meer dan drie raakt je neus in de war. Wees ook slim tijdens het testen, zeker als je na langere tijd de geuren die je test uit elkaar wil houden. Spuit de eerste op je linkerpols, de tweede op je rechterpols en de derde op de binnenkant van je elleboog. Wacht ook een paar minuten voordat je begint met ruiken. Als je aan het einde van je dag je favoriet hebt gevonden, dan kun je met zekerheid dat parfum kiezen!

Ben je er toevallig al over uit welk parfum het beste bij jou past? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod aan damesgeuren en herengeuren. Bij bestelling boven de € 50,- betaal je geen verzendkosten en in de meeste gevallen heb je binnen enkele dagen jouw heerlijke geur al in huis!

author-avatar

About Diederik Landers

Als huidspecialist heb ik mijn leven gewijd aan schoonheid en verzorging. Van opleiding tot het opbouwen van een carrière in een gerenommeerde kliniek en het delen van mijn kennis via een blog, heb ik me altijd ingezet voor de beste huidverzorging. Mijn pad, vol uitdagingen en overwinningen, dient als inspiratie voor anderen om de waarde van huidverzorging en schoonheid te erkennen.

Related Posts