Damesgeuren, Herengeuren

Is parfum slecht voor je huid?

Parfum

We horen natuurlijk ontzettend vaak dat mensen die lekker ruiken aantrekkelijk zijn, of je vindt het zelf ontzettend fijn om lekker te ruiken, maar is parfum ook wel echt zo gezond voor je huid? Parfum is natuurlijk bestemd voor je neus niet voor je huid, ondanks dat we het wel op onze kleding en huid aanbrengen. In parfum bevinden zich natuurlijk van alle handen stoffen die een werking hebben op je huid. Parfum is grotendeels voorzien van geurstoffen, maar ook in crèmes of in andere huidverzorgingsproducten zitten geurstoffen. Maar is deze werking nu slecht of kunnen geurstoffen eigenlijk helemaal geen kwaad?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Parfum is niet goed voor je huid. Dit komt omdat er allemaal stoffen in de parfum zitten die een allergie kunnen opwekken. Dit wordt ook wel contacteczeem genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat één op de vier volwassenen in Europa last heeft van een huidallergie, die veroorzaakt is door parfum. Parfum ruikt dus lekker, maar het kan er ook voor zorgen dat je vervolgens op zoek moet naar huidtherapie in Lelystad.

Parfum vrije crème

Vaak wordt op verpakkingen vermeld dat bepaalde producten parfumvrij zijn. Dit wil echter niet zeggen dat ze vrij zijn van geurstoffen. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen drie soorten geurstoffen: Geurstoffen die niet gebruikt mogen worden en dus ook verboden zijn, geurstoffen die gebruikt mogen worden en vermeld moeten worden op de verpakking en als laatste de geurstoffen die altijd gebruikt mogen worden en dan niet vermeld hoeven te worden. Je kan er dus eigenlijk wel van uit gaan dat op producten waarop staat dat ze parfumvrij zijn, dat ze wel nog steeds vrije geurstoffen in het product zit.

Tips

Waarschijnlijk weetje dan nu niet meer welke parfum of producten wel geschikt zijn en die niet meteen een slechte werking hebben op je huid. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie brengt elke jaar een lijst uit waar ze in vermelden welke merken parfumvrije huidverzorging op de markt brengen. Aan de hand van deze lijst ben je in ieder geval voorzien van een bepaalde richtlijn binnen jouw keuze van producten.

author-avatar

About Diederik Landers

Als huidspecialist heb ik mijn leven gewijd aan schoonheid en verzorging. Van opleiding tot het opbouwen van een carrière in een gerenommeerde kliniek en het delen van mijn kennis via een blog, heb ik me altijd ingezet voor de beste huidverzorging. Mijn pad, vol uitdagingen en overwinningen, dient als inspiratie voor anderen om de waarde van huidverzorging en schoonheid te erkennen.

Related Posts