Herengeuren

Op deze geuren komen wespen af

geur

Het is geen zomer zonder wespen. De geel-zwarte beestjes kunnen voor veel overlast zorgen. Niet allee voor mensen, maar ook voor onze huisdieren. We weten allemaal wel dat wespen afkomen op een zoete geur, zoals ranja. Maar er zijn nog meer geuren waar wespen dol op zijn. In deze blog ga je lezen op welke geuren wespen afkomen en met welke geuren ze juist kunt afschrikken.

Zoetigheid

Zoals we net al zeiden, weten de meeste mensen wel dat wespen afkomen op zoete geurtjes. Maar hoe komt dit nou eigenlijk? Als wespen op zoek gaan naar zoete geuren, betekent dit dat de wespennesten volgroeid zijn en de koninginnen en mannen op het punt staan om uit te vliegen. Voor de werkers is er op dat moment niks meer te doen. Normaal voeren de werkers larven met insecten. In ruil hiervoor geven de larven een soort zoete stof af aan de werkers. Maar als ze dit niet meer hoeven te doen, gaan ze de zoetigheid missen. Daarom gaan ze dus zoetigheid zoeken bij mensen.

Komen wespen dan ook af op een zoete parfum of deo? Jazeker. Als jij een zoete parfum of deo draagt is de kans groot dat wespen hier op af komen. Meestal is de sterke geur vreemd voor de wespen, en dit kan ze in de war brengen. Als dit gebruikt kunnen wespen fel reageren en steken. Dus als je een bezoek brengt aan de mountainbikeroutes in de Ardennen, is het verstandig om geen sterke parfum of deo te dragen.

Zweetgeur

We hebben net verteld dat je geen sterke zoete deo moet dragen als je niet lastig gevallen wilt worden door wespen. Maar wespen komen ook af op een geur van transpiratie. Het is dus een beetje dubbel. Je kunt dit het beste aanpakken door een deo te gebruiken die (bijna) geurloos is.

geur

Hoe houd je wespen op afstand?

Je wil natuurlijk niet dat de wespen jouw barbecue of picknick verpesten. Gelukkig zijn er een aantal geuren waar wespen juist niet van houden, en ze afschrikken. Citronella is de geur die het beste werkt. Dit is een olie die wordt gewonnen uit Citronellagras. Het heeft een sterke geur en is in verschillende vormen te koop. De bekendste vorm is de Citronella kaars. Dit is een gele kaars die veel mensen in de zomer aansteken in de tuin. Buiten Citronella zijn er nog een aantal geuren waar wespen niet van houden, zoals kruidnagel, pepermunt, eucalyptus, lavendel en tijm. Een parfum met deze ingrediënten zou perfect zijn tegen wespen, maar dit is waarschijnlijk niet zo lekker.

Als je probeert wespen weg te houden, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de geuren die daar goed voor zijn. Zorg er zelf eerst voor dat er geen geuren zijn die wespen aantrekken. Houd drankjes afgedekt en laat zoetigheid in huis. Let ook goed op wat voor parfum of deo je draagt. Als je dit allemaal hebt gedaan kun je gaan werken met een van de geuren die we net hebben benoemd om wespen weg te jagen.

In deze blog kun je lezen over de geuren van de natuur in parfum!

author-avatar

About Diederik Landers

Als huidspecialist heb ik mijn leven gewijd aan schoonheid en verzorging. Van opleiding tot het opbouwen van een carrière in een gerenommeerde kliniek en het delen van mijn kennis via een blog, heb ik me altijd ingezet voor de beste huidverzorging. Mijn pad, vol uitdagingen en overwinningen, dient als inspiratie voor anderen om de waarde van huidverzorging en schoonheid te erkennen.

Related Posts